Versenyképes digitális és zöld átállás – Lehetséges?

Versenyképes digitális és zöld átállás – Lehetséges?

Ismét inspiráló élményben volt részünk a brüsszeli Európai Klaszter Konferencián (European Cluster Conference 2024), amely az unió elsőszámú, klaszter netwoking eseménye. Az esemény idén a belga soros elnökség védnöksége alatt valósult meg, és Európa vezető szakembereit, klaszterszakértőit hozza össze minden évben. Az idei esemény 56 előadót, számos panelbeszélgetést és 12 párhuzamos szekciót vonultatott fel, több mint 700 résztvevővel, és 800 hivatalos és informális találkozóval egybekötve.

Az idei konferencia fő fókusza a méltányos zöld és a digitális átállás volt az európai versenyképesség és az intenzív technológiai fejlődés tükrében. Az esemény a klaszterek egységes és összehangolt fellépésében rejlő lehetőségekre hívta fel a figyelmet, és hangsúlyosan mutatott rá a klaszterek szerepére az európai versenyképességi stratégia keretrendszerében.

Az előadások, panelbeszélgetések üzenete egyértelmű volt: a jövő a klasztereké. A ZONE Klaszterhez hasonló szervezeknek fontos szerepet kell vállalnia az európai és egyben a hazai munkaerőpiac transzformációjában, köztük a járműipari tudástranszformációban, a már meglévő és hiányzó kompetenciák felmérésében és áthidalásában. Jelenleg ugyanis a hiányzó iparági kompetenciák jelentik az európai, benne a magyar gazdaság fejlődésének és versenyképességének gátját.

 

A konferencia bemutatta a különböző finanszírozási lehetőségek keretében megvalósuló uniós klaszterkezdeményezések eredményeit, kiemelve a COSME program támogatását. Az esemény minden évben aktívan ösztönzi a klaszterek közötti együttműködést a partnerkereső és networking kezdeményezések révén, amelyek új innovációs és készségfejlesztő projekteken keresztül közvetlenül járulnak hozzá az európai gazdaság versenyképességnek javításához.