e-Ultimate


e-Ultimate


e-Ultimate

Az EIT Urban Mobility keretei között megvalósuló e-Ultimate program az európai buszflottát hivatott korszerűsíteni a legoptimálisabb módon. Az európai városokban egyre több helyen kerülnek forgalomba elektromos meghajtású (akkumulátorral ellátott) buszok amelyek hatékonysága nagyban függ a környezettől és a busz fajtájától. A buszokat különböző töltési és működési rendszerekbe illesztik bele. Ezeknek a rendszereknek a hatékonysága viszont nagyban függ attól, hogy mit milyen rendszerbe illesztünk bele. A választott töltési és működtetési módtól függően nagyban változhatnak az adott elektromos busz hasznos élettartama során felmerülő töltési, üzemeltetési, karbantartási költségek.

Az e-ULTIMATE projekt célja egy döntéstámogató szoftver (DSS) kifejlesztése, amely megtervezi az adott város számára optimális töltési és üzemeltetési rendszert, számszerűsíti és ezáltal összehasonlíthatóvá teszi a különböző működtetési módszereket a felmerülő költségek alapján.

A projektben résztvevő 5 városban (Barcelona, Badalona, Decín, Zalaegerszeg, Lisszabon) a pilot teszt alatt gyűjtött adatokból táplálkozva a DSS valódi példákból származó információkra támaszkodva a legjobb döntést segít meghozni az városok adottságait és lehetőségeit figyelembe véve. A döntéstámogató szoftver azonosítja azt a technológiát, töltési módszert, amely a legjobban megfelel a vizsgált városok mobilitási követelményeinek. Több releváns információ összegzésével képes az optimális töltési módot és technológiát meghatározni amellyel a legköltséghatékonyabb üzemeltetési költségeket érhetik el a városok.

A pilot teszt magyarországi része Zalaegerszeg városában lesz végrehajtva, melynek célja az elektrifikáció, és az elektromos buszok bevezetésének fontosságára hivatott felhívni a lakosság, a városi döntéshozók és a buszok üzemeltetőinek figyelmét.

A projekten dolgozó partnerek:


● Barcelona City Council
● Barcelona Regional Agency for Urban Development
● Czech Technical University of Praque
● City of Milan
● AMAT
● CARNET
● TUSGSAL
● IDIADA
● Ferrocarrils Generalitat Catalunya
● Technical University of Catalonia
● Zone Cluster Nonprofit Ltd.
● Electrobus Europe
● Barcelona Metropolitan Area
● TMB - Bus
● EIT Urban Mobility
● University of Lisbon
● Politecnico di Milano
● Municipality of Zalaegerszeg
● Municipality of Decin
● Neumann János Nonprofit Ltd.
● Almadesign
● Carris