Debrecen-MOB


Debrecen-MOB


Debrecen-MOB

BIZTONSÁGOS KÖZLEKEDÉS ÉS INGÁZÁS, GYORS ÚT A MOBILITÁS JÖVŐJÉHEZ

A Debrecen-MOB projektben résztvevők minden hónapban egy új játékos közlekedéshez kapcsolódó kihívásba tudnak bekapcsolódni. A kihívásokat internetes hozzáféréssel rendelkező mobiltelefonon keresztül lehet elérni, a célcsoportunk a debreceni lakosság, illetve a régióban magasabb foglalkoztatási rátával rendelkező vállalatok dolgozói. A játékos kihívás lényege, hogy a résztvevők jutalmat kapnak abban az esetben, ha fenntartható és biztonságos módon közlekednek vagy otthonról dolgoznak. Fontos cél, hogy a résztvevő közlekedőknek minél inkább sikerüljön elkerülni a forgalmi csúcsidőszakot, így csökken a közösségi közlekedés zsúfoltsága és a távolságtartás is könnyebben kivitelezhető. Emellett a helyi vállalkozások fennmaradását is igyekszünk támogatni, lehetőséget biztosítunk arra, hogy a kihívás internetes felületén keresztül bemutathassák helyi termékeiket vagy szolgáltatásaikat. A résztvevő játékosok a kihívásokban összegyűjtött pontjaikat kedvezményekre válthatják. A nagyobb helyi vállalatok egymással versenyezve kapcsolódhatnak be a játékba, ezáltal is ösztönözve munkavállalóikat a minél nagyobb részvételre.

A projektet megvalósító konzorcium a résztvevő városokon (Debrecen, Barcelonai Régió) kívül spanyol és magyar partnerekből áll, amelyek között megtalálhatók kis- és közép vállalkozások (Lobelia Earth, Ciclogreen), valamint ipari- és tudományos együttműködési hálózatok (Moven, CARNET, ZONE Klaszter). A Spanyolországban már létező, aktív közlekedést népszerűsítő Ciclogreen szolgáltatást levegőminőségi adatokkal egészítjük ki, így valós időben az utcai közlekedés szintjén tudunk információt nyújtani a szennyezőanyag koncentrációjáról. Az alkalmazás jó gyakorlatként 2019-ben már sikeresen bemutatkozott az ENSZ Madridi Klímakonferenciáján (COP25), felhívva a figyelmet az intelligens városi közlekedési stratégiák megvalósításának szükségességére a klímacélok teljesítése érdekében. A Debrecen-MOB projekt segíti Debrecen COVID-biztos közlekedésének megvalósítását, amelyet a Barcelonai Régió 38 további önkormányzatával kiegészülve több mint 3 millió lakos bevonásával tesztelünk.

A Debrecen-MOB felhasználói számára naprakész információkat szolgáltat a legmegfelelőbb közlekedési módok kiválasztásához, a levegő minőségét is figyelembe véve. Ezeket összesítve segíti a várostervezők munkáját is, hogy olyan javaslatokat tudjanak megfogalmazni, amely csökkentik a COVID-fertőzés lehetőségét a helyi közlekedésben.

Összefoglalva: a Debrecen-MOB kezdeményezés előmozdítja a biztonságos és fenntartható városi közlekedést, útmutatást nyújt a lakosok számára a COVID-biztos közlekedési módok kiválasztásában, illetve segíti a helyi vállalkozások megerősödését, amelyeket a COVID vírus miatt hozott korlátozó intézkedések nehéz helyzetbe hoztak.