Felpörögtek a hidrogén- és villanybusz-beszerzések

Felpörögtek a hidrogén- és villanybusz-beszerzések

 

Összesen 6 darab helyileg nulla károsanyag-kibocsátású  autóbusz beszerzésére nyert lehetőséget a Volánbusz, a veszprémi V-Busz és a kecskeméti közlekedésszervező, a KeKo a Zöld Busz Program keretében – írja a magyarbusz.info. Kecskeméten két, és Budapest agglomerációjában egy hidrogén üzemanyagcellás, Veszprémben pedig három akkumulátoros elektromos autóbusz áll forgalomba a következő években. A pályázatok szerinti beruházások megvalósításához szükséges forrásokat az Energiaügyi Minisztérium biztosította.  A járművek a tervek szerint 2027. júliusig állnak majd forgalomba.

A hidrogén üzemanyagcellás autóbuszok pályázatán a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. 544,3 milliós támogatást nyert két járműre (melyek beszerzését már elindította a város), a Volánbusz Közlekedési Zrt. pedig 267,2 millió forintot egy autóbuszra, melyet a fővárosi agglomerációban állít forgalomba a busztársaság. A pályázók a hidrogén üzemanyagcellás buszbeszerzésre 100%-os támogatást kapnak.

A budapesti agglomerációban közlekedő busz Budapesten az Illatos úti töltőállomáson tankolhat majd. A Kecskeméten közlekedő hidrogén üzemanyagcellás járművek kezdetben mobil töltőállomáson töltik majd, de a hosszú távú célok között szerepel az állandó töltőállomás kialakítása. A két hidrogén üzemanyagcellás autóbuszt kibocsátásmenetes technológiával előállított, zöld hidrogénnel töltik majd.

A 25 ezer főnél nagyobb lakosságszámú települések új, akkumulátoros elektromos buszok beszerzésére kiírt pályázatán a V-Busz Kft. nyert 426,7 millió forint támogatást, amelyből három tisztán elektromos járművet szereznek majd be. Szintén pályázott 3-3 autóbuszra a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. és a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata – Tüke Busz Zrt. Konzorciuma, amely pályázatai forrás hiányában tartaléklistára kerültek. Az elektromos autóbuszok beszerzésére 80%-os, a töltőinfrastruktúra bővítésére pedig 40%-os támogatást kapnak a kedvezményezettek.

Több pályázat esetében is folyamatban van a többletforrások felkutatása és előteremtése a városi zöld mobilitásfejlesztés elősegítése céljából.