A zalaegerszegi tesztpálya a digitalizáció és innováció középpontjában

Kép: Zone Klaszter Nonprofit Kft.

A nemzetközi szinten is elismert, az infokommunikáció leggazdagabb portfólióját felvonultató hazai rendezvényen a digitalizáció és innováció volt a kiemelt téma, ahol a Zala ZONE Tesztpálya több előadásban is megemlítésre került, mint az innovációs tevékenységek hazai megvalósításának egyik alapköve.

A Zalai Önvezető Jármű Klaszter is képviselte magát a T-System Magyarország idén már hetedik alkalommal megrendezett, egésznapos konferenciáján, a Symposiumon. A nemzetközi szinten is elismert, az infokommunikáció leggazdagabb portfólióját felvonultató hazai rendezvényen a digitalizáció és innováció volt a kiemelt téma, ahol a Zala ZONE Tesztpálya több előadásban is megemlítésre került, mint az innovációs tevékenységek hazai megvalósításának egyik alapköve, az 5G, a smart technológia, az IoT, a Cloud és BigData megoldások mellett.

Nyitóbeszédében Kaszás Zoltán a T-Systems Magyarország vezérigazgatója a változásokra való felkészültség fontosságát, valamint a technológiai változások sebességének kezelését hangsúlyozta. Véleménye szerint a Zalai Önvezető Jármű Klaszter szerepe ebben a technológiai és gazdasági környezetben az új, standardok nélküli, kapcsolódási lehetőségek megteremtése több szereplő között, olyan innovatív, forradalmi területeken, amelyek nagy szerepet játszanak a „MOST” gazdaságában. „Az ilyen típusú kapcsolódási módok fogják ugyanis a most és a jövő gazdaságát alakítani”.

Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter előadásában szintén kiemelt fontosságot tulajdonított a zalaegerszegi tesztpálya melletti városi „Okos Város” megoldások létrehozásának, valamint a Zala ZONE Tesztpályán kialakításra kerülő kutatózónának, ahová a tesztpálya kutatóintézeteket és vállalati partnereket vár majd annak elkészülése után.

Srini Gopalan a Deutsche Telekom AG európai szegmenséért felelős igazgatósági tagja több ország (így például Dél-Korea, Kína, Finnország, Észtország, Izrael) példáján keresztül szemléltette, hogy milyen pozitív társadalmi és gazdasági hatásai lehetnek a kormányzat, a kutatóintézetek, valamint a vállalatok együttműködésének és innovációt támogató intézkedéseinek. Bár állítása szerint majdnem két évig tartott, mire sikeresen ki tudta ejteni a település nevét, Zalaegerszeget és az ott épülő tesztpályát a magyar innovációs és digitalizációs tevékenységek fontos központjának tartja. Beszédében kiemelte, hogy Magyarország a Deutsche Telekom legfontosabb piacai közé tartozik, valamint, hogy a kormánnyal együttműködve szeretnének továbbra is a magyarországi innovációfejlesztés és digitalizáció közreműködői és támogatói lenni.

A rendezvény hivatalos oldala: http://symposium2018.hu/

Kép: Zone Klaszter Nonprofit Kft.