MOBINNO-EXPERIENCES, egy innovatív projekt kulcskompetenciák fejlesztésére a mobilitási innovációs vezetők valós tapasztalatai alapján

A MOBINNO-EXPERIENCES projekt áprilisban indult Spanyolországban, Franciaországban és Magyarországon, hogy felszámolja a mobilitás területén az oktatás és a vállalkozásalapítás közötti tudásszakadékot. A projektet az EIT Urban Mobility, az Európai Unió egyik testülete, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) által támogatott innovációs közösség finanszírozza.

A MOBINNO-EXPERIENCES kiváló minőségű audiovizuális anyagokat hoz létre, amelyek a legmodernebb startupok, vállalatok, iparági szereplők és városok valódi élményeire összpontosítanak, és amelyeket egy online platformon (MooC) terjesztenek, amely a mobilitásban és az innovációban érdekeltek digitális közösségét fogja össze. A kulcskompetenciákat ezért a vállalkozók következő generációjának adják át, amely a jövő mobilitási startupokat segít elindítani, és felgyorsítja az EIT Urban Mobility folyamatait (Business Creation). A tanfolyam elvégzésével a közönség olyan kompetenciákra tesz szert, mint az innovációs stratégiák kialakítása, a mobilitási kihívások megoldása, a vállalkozói mentalitás és hozzáállás.

 

A CARNET (a CIT UPC kezdeményezése) által vezetett és a Zone Klaszter egyik projektje, a MOBINNO EXPERIENCES célja a demokratizálódás – minőségi, valódi élményekre fókuszáló audio-vizuális anyagokon keresztül -, valamint az akadémia és az üzleti élet közötti tudásszakadék megszüntetése, kulcskompetenciák átadása a vállalkozói szellem, az innováció és a mobilitás terén az EIT városi mobilitás témái iránt érdeklődő potenciális vállalkozók, szakemberek és polgárok számára. A tevékenység célja továbbá, hogy olyan tehetséges embereket vonzzon, akik innovációs forrásként szolgálhatnak a City Club (jövőbeni trendek, ötletek, kihívások stb.) és a Citizen Engagement felhívási területeken. A projekt következő három része kulcsfontosságú eleme lesz a vállalkozói ökoszisztéma fellendítésének:

  1.  Kiváló minőségű tartalmak valós tapasztalatok alapján.
  2. A tudás hozzáférhetősége és demokratizálása a MooC-n keresztül.
  3. Digitális közösség.

A tudás demokratizálódása pozitív hatással lesz a digitális platform végfelhasználóira és a helyi üzleti ökoszisztémákra. Az EIT városi mobilitás témái és kihívásai iránt érdeklődők köre bővülni fog, különösen több potenciális vállalkozó érdeklődését fogja felkelteni a projekt, elősegítve a releváns megoldások, ismeretek, innovációk stb. adaptációját és elsajátítását. Kétségtelen, hogy ezeknek a kulcskompetenciáknak az elsajátítói jelentős társadalmi hatással fognak bírni ami dinamizálja az üzleti ökoszisztémát és olyan gazdasági lehetőségeket teremt, amelyek az EIT városi mobilitása számára előnyösek lehetnek.

A konzorcium összetétele a következő partnerekből áll:

  • A CARNET (Vezető partner, Spanyolország) egy nyitott központ az autóipari és mobilitási kutatás és innováció területéről származó ipari és akadémiai partnerek számára, amely Barcelonában található, projektalapú együttműködéssel. Kutatásai azokra az innovációkra és megoldásokra összpontosítanak, amelyek megszüntetik az autóipar és a városi mobilitás közötti szakadékot.
  • A ZONE CLUSTER (Magyarország) az EIT UM központi core és RIS partnere, valamint a Zalai Önvezető Jármű Klaszter menedzsment szervezete.
  • BARCELONA METROPOLITAN AREA (Spanyolország) az EIT UM központi városi partnere, amely fiatal szakembereket és potenciális vállalkozókat vonzó kommunikáció révén hozzájárul a projekthez.
  • NEXTMOVE (Franciaország) egy versenyképességi klaszter, amelyet az autóipari és mobilitási ágazatnak szenteltek. Ösztönzi az innovációt ebben az iparágban, és támogatja a kutatási és fejlesztési projektek finanszírozását, valamint a +600 tagja közötti együttműködési tevékenységeket.
  • A MOVEN (Spanyolország) egy tanácsadó cég, amely innovatív városi mobilitási megoldásokkal és mobilitási tanácsadással segíti a városokat és a vállalatokat azzal a céllal, hogy felgyorsítsa az ágazat átalakulását. Főképp Dél-Európára összpontosítva a MOVEN 500 startup közösséggel áll kapcsolatban (a megosztott mobilitás, az intelligens városok, az elektromos mobilitás, az intelligens logisztika, az autonóm és összekapcsolt mobilitás vertikumaiban), valamint 225 vállalattal és szervezettel.