Elindult a REMOBILISE projekt!

A REMOBILISE projekt (jelentése: REgrouping MOBILIty clusters to develop Skills and Exchange) hivatalosan 2022. február 18-án indult el a konzorcium nyitóülésével.
A REMOBILISE egy 24 hónapos projekt, amely a klasztermenedzsment képességek megerősítésének általános célkitűzéseit követi, miközben megkönnyíti a stratégiai együttműködést a mobilitási ágazatban a klaszterek, a szakosodott ökoszisztémák és városok között Európa-szerte. A REMOBILISE a RECiPE4MOBILITY projekt eredményeit veszi át az európai ESCP-4x kezdeményezés keretében.

A REMOBILISE konzorcium 5 európai klaszterből áll, amelyek a kompetenciák, a szakértelem és az fejletségi szintek közötti méltányos egyensúlyon alapulnak, mind szervezeti, mind regionális szinten: RAI Automotive Industry NL (Hollandia), Cluster Mobility & Logistics (Németország), Mobinov (Portugália), NextMove (Franciaország) és Zone Klaszter (Magyarország).

A REMOBILISE projektnek a következő 4 fő célkitűzése van:

  • A klaszterszervezetek és tagjaik együttműködésének, hálózatépítésének és tanulásának fokozása a kkv-knak nyújtott speciális és testreszabott üzleti támogató szolgáltatások professzionalizálása érdekében.
  • A klaszterszervezetek és tagjaik segítése a szükséges készségek elsajátításában és az új megoldások feltárásához és alkalmazásához a szükséges intézkedések meghozatalában. Ez az értéklánc mentén olyan képzési és üzleti szükségletekkel foglalkozik, amelyek a kkv-k és a klaszterek vezetői számára megkövetelik, hogy alkalmazkodjanak az (ipari) változásokkal együtt járó trendekhez, kihívásokhoz és lehetőségekhez.
  • A ClusterXchange mobilitási rendszer megvalósítása: A ClusterXchange egy új kísérleti program, amely rövid távú csereprogramokat támogat az európai ipari ökoszisztémák jobb összekapcsolása érdekében, megkönnyítve a transznacionális együttműködést, az egymástól való tanulást, a hálózatépítést és az innováció átvételét a különböző ipari klaszterek szereplői között. A program a klaszterszervezetek, például a konzorciumi tagok támogatásával valósul meg.
  • Ismeretterjesztés, tudatosságnövelő tevékenységek.

A mobilitás keretében a REMOBILISE partnerség a biztonságos és fenntartható városi mobilitás témakörére összpontosítja tevékenységeit.