Rólunk írták…A ZONE Klaszter a Forbes-ban

Rólunk írták…A ZONE Klaszter a Forbes-ban

Startupok, vállalatok, kutatóközpontok és a városok vezetői is dolgoznak azon, hogy a jövő városai fenntartható, hatékony és kényelmes mobilitási lehetőségeket kínáljanak. Abban pedig, hogy a különböző szereplők egymásra találjanak, az EIT Urban Mobility vállal kulcsszerepet. Az EIT Urban Mobility egyik hazai alapító tagja a ZONE Klaszter, amely az innovációs közösség stratégiai tevékenységét egy 2020 óta futó, több vállalkozást útnak indító startup-akceleráló programmal erősíti - írja a Forbes. A ZONE Klaszter európai szinten is meghatározó szervezetként működik - az energia és a „public realm” témába illeszthető startupok akcelerásáért felel a tudás és innovációs közösségen belül egész Európában.
A városi közlekedés újragondolása a 21. század egyik legnagyobb kihívása. Ez a gondolkodás azonban egyszerre zajlik városokat vezető hatóságok, egyetemek, kutatóközpontok és magáncégek berkein belül, sokszor egymástól függetlenül. Ezért nagyon jó, hogy létezik Európai Unió társfinanszírozásában 2019-ben létrejött az EIT Urban Mobility innovációs közösség, amely összefogja ezeket a törekvéseket.
„A városok állnak mindennek a központjában, amit csinálunk. Küldetésünk, hogy felgyorsítjuk az átmenetet fenntartható városi mobilitási modell felé, amely jobb életminőséget teremthet a városokban élők számára” - hangsúlyozza Traian Urban, az EIT Urban Mobility Innovation Hub East központjának igazgatója.
De a gondolkodásnál jóval több zajlik az EIT Urban Mobility segítségével, az intézmény 35 európai országban végez innovációs tevékenységet, és az évek során 350 startupot támogatott, partnerei révén pedig több mint száz városban több mint 240 pilotprogram lefuttatásában vett részt. „A városokat élő laboratóriumként használva lehetővé tesszük startupok, úttörő vállalatok, illetve kutatóközpontok számára, hogy a városi mobilitással kapcsolatos alapvető kihívásokra válaszoló pilotprogramokat futtassanak le” - teszi hozzá Traian Urban. Felhívásaikat pedig online, nyilvánosan teszik közzé, így bármilyen cég pályázhat támogatásukra.
 
Névtelen terv (17)
 
Sikeres startupok a ZONE akcelerátor programjában
Az EIT Urban Mobility egyik hazai alapító tagja a ZONE Klaszter, amely az innovációs közösség stratégiai tevékenységét egy 2020 óta futó, több innovatív vállalkozást útnak indító startup-akceleráló programmal erősíti. Az EIT Urban Mobility Hub East Akcelerátor programjában vett részt többek között a Met3r, amely intelligens energetikai innovációkkal teszi hatékonyabbá az energiavállalatok működését, a RoboGaze, amely a piacon egyedülálló, komplex, a sofőr kamerás megfigyelésén alapuló, életmentő vezetéstámogató megoldásokat fejlesztett ki, valamint az okos kerékpártárolókat fejlesztő BLOCK is. Mindhárom vállalkozás fejlődésében meghatározó szerepet játszott a Hiventures is.
„A korábbi évekhez képest a program dinamikusan változott. A kezdeti, városi mobilitási fókuszú, és a teljes közép-kelet-európai startup ökoszisztémára koncentráló keretek közül kilépve, jelenleg már nem lokáció, hanem szakmai tematizálás szerint foglalkozunk induló vállalkozásokkal. A ZONE Klaszter így európai szinten is meghatározó szervezetté lépett elő, az energia és a ’public realm’ témába illeszthető startupok akcelerásáért felel a tudás és innovációs közösségen belül egész Európában” - hangsúlyozza Erős Veronika az EIT Urban Mobility igazgatótanácsának alelnöke. A „public realm” szegmensbe tartozó megoldások lényege, hogy válaszokat adjanak az elektromobilitás terjedése következtében megváltozó közterületi igények, és azok felhasználóbarát alkalmazásának problémáira.