Egyiptom felé nyit a ZONE Klaszter

Egyiptom felé nyit a ZONE Klaszter

 

A ZONE Klaszter is részt vett azon a diplomáciai és üzletembertalálkozón, amelyre Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter látogatott el Kairóba, Dr. Amr Talaat, az Egyiptomi Arab Köztársaság kommunikációs és információs technológiai miniszterének meghívására, viszontlátogatás keretében. A tárgyalások fő témáját az információs technológia, telekommunikáció és a mesterséges intelligencia kérdéskörei jelentették.

Egyiptom jelentős befektetéseket eszközöl a digitális ipar és az ehhez szükséges képzett munkaerő megteremtésében, keresi a szoros együttműködést az EU területén aktív vállalkozásokkal és szereplőkkel.

A közel 25 fős magyar küldöttség – ennek tagjaként a ZONE Klaszter – üzleti partnert kereső, technológia-intenzív tevékenységet végző magyar vállalkozások, egyetemek és kutatóintézetek képviselőiből állt. A delegációban részt vevő, döntően infó-kommunikációval, ipari automatizációs megoldásokkal, mesterséges intelligenciával, önvezető járművekkel foglalkozó szakemberek az egyiptomi partnerek érdeklődési területei alapján kerültek kiválasztásra.

A ZONE Klaszter járműipari, légiközlekedési, informatikai és elektronikai cégek együttműködésével jött létre 2018-ban. Kiemelt célja a kutatás-fejlesztési és innovációs kapacitások összekapcsolása az új mobilitási megoldások és az intelligens közlekedési rendszerek területén. Tevékenységünk egyaránt lefedi a kutatásfejlesztés, oktatás, vállalati digitalizációs szolgáltatások nyújtásának területét, így az üzletembertalálkozó teret adott mind a tudományos, mind az üzletileg ígéretes kapcsolatépítésnek.

Nagy Márton a találkozó kapcsán hangsúlyozta, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium üdvözli a két ország közötti, infokommunikációra vonatkozó együttműködési megállapodás megkötésének szándékát, a találkozók egyik célja a megállapodás tartalmi elmeinek végleges kialakítása volt. Kiemelte, hogy az együttműködés a mesterséges intelligencia, az 5G, az IoT, az Open Ran, a kiterjesztett valóság, a Blockchain, a Fintech és az E-kereskedelem területére terjedhet ki, amely a pozitív gazdasági hatások mellett elmélyíti, és új szintre emeli a két ország közötti együttműködést.

Az üzleti fórumon összességében több tucat egyiptomi és magyar vállalkozás, kutatóintézet, valamint egyetem vett részt. Nagy Márton előadásában kiemelte, hogy a versenyképesség jelentős növelésének kulcsa és a jövő technológiája a mesterséges intelligencia, amely egyszerre járul hozzá a beruházások és a hatékonyság növeléséhez. Magyarország 2030-ra az EU tíz digitálisan legfejlettebb országa közé akar tartozni. Ennek érdekében kettős transzformációt kell megvalósítani, azaz a zöld átállás mellett végre kell hajtani a digitális átállást is. Hazánk mesterséges intelligenciára (AI) vonatkozó célja, hogy 2030-ra 15 százalékot érjen el az AI-hoz köthető, az AI által kiváltott GDP bővülés, az AI segítségével 26 százalékkal emelkedjen a KKV-k termelékenysége és 1 milliót érjen el az AI-hoz kötődő munkahelyek száma.